Kolejna instytucja finansowa korzysta z technologii netPR.pl

Anna Buczyńska

netPR.pl wdrożył rozwiązanie multimedialnego systemu prasowego w PKO Banku Polskim. To kolejna z największych polskich instytucji finansowych, która wykorzystuje nowoczesne rozwiązania komunikacji w Internecie. Bank jako pierwszy spośród instytucji finansowych na naszym rynku skorzysta z kilku nowinek technologicznych proponowanych przez netPR.pl.

Nowością rozwiązania zaimplementowanego w PKO Banku Polskim są zastosowane mechanizmy Open ID, które ułatwiają rejestrację i logowanie do serwisu prasowego. Dziennikarze korzystający z Facebooka, Google lub Wirtualnej Polski, logując się do tych serwisów uzyskują - poprzez jedno zalogowanie, tzw. Single Sign On - dostęp do serwisu prasowego Banku.

Integracja z serwisami społecznościowymi oraz rozwiązania wspomagające komunikację wideo w zakresie udostępniania i dystrybucji treści wideo sprawiają, że serwis wpisuje się znakomicie w trendy komunikacji w Internecie. Funkcje multimedialne biura prasowego umożliwiają udostępnianie i dystrybucję treści wideo – wideoinformacji, a także budowę galerii filmów i klipów audio dla potrzeb mediów.

Zaawansowana usługa hostingu wideo, oparta na profesjonalnej sieci dystrybucji treści wideo (tzw. CDN – content delivery Network) sprawia, że biuro prasowe może pełnić funkcję wydajnego narzędzia udostępniania treści wideo dla mediów i blogów, bez obaw, że duże zainteresowanie treściami wideo spowoduje nasycenie łączy i problem z dostępnością serwisu prasowego. Administrowanie aplikacją w zakresie treści wideo ułatwiają zaimplementowane narzędzia do konwersji plików wideo, które dbają o standaryzację udostępnianych treści filmowych, a także umożliwiają ustawianie klatki startowej filmu.

Nowy serwis prasowy PKO Banku Polskiego, dostępny pod adresem http://media.pkobp.pl, jest multimedialnym centrum informacyjnym Banku, dedykowanym dla dziennikarzy i mediów. Umożliwia dostęp nie tylko do informacji prasowych, ale również do ciekawych materiałów analitycznych, raportów, zdjęć wysokiej rozdzielczości oraz filmów wideo.

Oferowane przez firmę netPR.pl w modelu biznesowym SaaS biura prasowe to zestaw zaawansowanych narzędzi do zarządzania publikacją i dystrybucją informacji oraz materiałów prasowych, dostosowany do współczesnych trendów w komunikacji. Klienci wybierają je ze względu na możliwość szybkiego wdrożenia, a także wysoką sprawność działania - już od pierwszego dnia po ich uruchomieniu. Biura prasowe mogą być zintegrowane z modułem wideokonferencyjnym, służącym do realizacji w Internecie transmisji konferencji prasowych, spotkań z dziennikarzami lub innych wydarzeń.

Z rozwiązań proponowanych przez netPR.pl korzystają również inne duże instytucje finansowe, m.in.: Bank Pekao SA, BRE Bank, ING Bank Śląski, Kredyt Bank, BGŻ i Bank Pocztowy.

***

netPR.pl Sp. z o.o. jest firmą technologiczną, która oferuje oprogramowanie internetowe wspomagające komunikację jako usługę (model SaaS - Software as a Service). Specjalizuje się w rozwijaniu systemów prasowych, serwisów relacji inwestorskich i technologii wideo w Internecie – hosting wideo oraz systemy wideokonferencyjne. Z rozwiązań netPR.pl korzystają m.in.: Grupa BRE, Grupa Generali, Bank Pekao SA, Kredyt Bank, ING Bank, Grupa Euro RSCG, Grupa TP, Grupa Energa, Ericsson, Gazeta.pl, Wirtualna Polska oraz kilkadziesiąt innych firm i instytucji w Polsce. netPR.pl jest operatorem pierwszego w Polsce serwisu dystrybucji komunikatów prasowych - http://media.netpr.pl (wire service) oraz właścicielem marki videoPR.pl