Aktualizacja oprogramowania netPR.pl - nowe logowanie, więcej ustawień bezpieczeństwa, prosta blokada subskrypcji

co nowego
Krzysztof Stasiełowicz

Zgodnie z naszą zapowiedzią, wdrożyliśmy najnowszą aktualizację oprogramowania netPR.pl a wraz z nią garść nowych funkcjonalności. Co się zmieniło? Co zostało dodane? Zapraszamy do zapoznania się z grudniową aktualizacją.

Nie tylko zmiana wizualna

Pierwszą rzeczą, która zwróci uwagę każdego, jest nowa oprawa graficzna ekranu logowania. Logowanie stało się procesem dwuetapowym - w pierwszym oknie jesteś proszony o nazwę użytkownika, w drugim o podanie hasła. Spokojnie - jeśli korzystasz z menedżera haseł, wypełni on nadal oba te pola automatycznie.

logowanienowe

Zmiana wizualna nie jest jednak najważniejsza. System logowania został rozbudowany o mechanizm określający złożoność hasła (wykrywający proste słowa i ciągi znaków) oraz rozpoznający hasła skompromitowane. Ponieważ użytkownicy często korzystają z jednego hasła w wielu serwisach (co oczywiście odradzamy), w razie wycieku danych z choć jednego z nich, hasło takie zostanie uznane za skompromitowane. Jeśli korzystasz ze zbyt prostego lub skompromitowanego hasła, podczas logowania zostaniesz automatycznie poproszony o jego zmianę.

Nowe możliwości dla Administratora

Nowe ustawienia w polityce haseł

Po aktualizacji, w zakładce Bezpieczeństwo w ustawieniach Konta, pojawiło się nowe ustawienie w polityce haseł - możliwe jest określenie wymaganej siły hasła (w skali 0-4, od bardzo słabego do bardzo silnego, domyślną wartością jest ustawienie "średnie").

silahasla

Pozostałe ustawienia zmieniły swoje wartości zalecane, które można podejrzeć najeżdżając kursorem na żółty trójkąt (pojawia się on jeśli wpisana wartość nie jest wartością zalecaną).

Automatyczna blokada konta po określonej liczbie dni nieaktywności

W ręce administratorów oddajemy nowe narzędzie, które daje możliwość na określenie maksymalnej liczby dni nieaktywności, po której następować będzie blokada konta użytkownika. Domyślnie mechanizm jest wyłączony, a blokadę nieaktywnych kont użytkowników po określonym czasie, można uruchomić wpisując w odpowiednie pole liczbę dni braku aktywności. Zachęcamy do korzystania z tego rozwiązania i wstawienia tam pożądanej wartości.

brak aktywności

Rezygnacja z subskrypcji jest teraz łatwiejsza

Wprowadziliśmy ułatwienie dla Twoich subskrybentów, którzy chcą szybko zrezygnować z otrzymywania pewnych treści.

W stopce maili wysyłanych z naszego systemu, pojawił się link do szybkiej rezygnacji z subskrypcji. Użycie go spowoduje zablokowanie wysyłki do profilu danej osoby bez potrzeby logowania się do panelu prywatności lub korzystania z wbudowanych w skrzynkę pocztową mechnizmów do anulowania subskrypcji.

Uwaga! Wiadomości nie będą wysyłane tylko do tego profilu, którego dotyczyła dana kampania. Jeśli subskrybent posiada kilka profili, pozostałe będą nadal aktywne.

unsubscribe

unsubscribe - potwierdzenie

Więcej szczegółów może ułatwić pracę

Rozbudowaliśmy sekcję informacji o pliku dodawanym w formularzu.

Dla plików graficznych, jest to podgląd obrazka, jego rozmiar oraz wymiary.

jpg screen

Dla plików wideo dodaliśmy również podgląd stopklatki, informacje o rozmiarze pliku oraz czasie trwania przesłanego wideo.

video screen

Ślad ostatniej modyfikacji

W module Site Builder dodaliśmy możliwość zobaczenia kiedy została dokonana ostatnia zmiana na konkretniej stronie oraz który użytkownik jej dokonał. Mamy nadzieję, że ułatwi to komunikację i pracę wieloosobowym zespołom samodzielnie zarządzającym swoimi witrynami.

netPR.pl spółka z o.o.  jest firmą technologiczną, która pomaga wdrażać rozwiązania w chmurze. Udostępnia oprogramowanie efektywne biznesowo i gwarantujące bezpieczeństwo. Umożliwia ono tworzenie i utrzymywanie w ruchu portali firmowych i grup witryn produktowych, aktywnie wspomagając komunikację firm i marek. Technologia pozwala na gromadzenie danych z zachowaniem compliance. Umożliwia budowę najlepszych w Europie newsroomów, systemów prasowych i serwisów relacji inwestorskich.

Wysokie standardy oferowanych rozwiązań netPR.pl potwierdziła międzynarodowymi certyfikatami:  ISO/IEC 27001:2013, ISO/IEC 27017:2015 oraz ISO/IEC 27018:2019, dotyczącymi  bezpieczeństwa przetwarzania informacji (w tym danych osobowych) w chmurze.

Oprogramowanie spełnia wymagania korporacyjne, ale jest dostępne dla każdej firmy.

Zobacz na nasze certyfikaty